Hayal Ötesi Liste Yatırımı Dedikleri Bu Olmalı

**PP~2017/08**

ÜTOPYA’nın heyecanı bir başkaydı. Hayatta hayallere bedel yok. Varsa yoksa havadan beleş rüyalar âlemine dalıp gidiyorsun. Ekonomik bir fiyatı olmadığından düşünmenin sınırsızlığına kaptırabiliyor insan kendini. Ama bir de o an gelince, bütün hesaplar alt üst olmaya başlıyor. Hesap makinesi elden düşmüyor…

Bu yazıda YATIRIM PLANI’ma uygun olarak Mayıs-Temmuz, 2017 döneminde gerçekleştirdiğim sabit kıymetleri, mini demirbaşları ve bunlarla ilgili küçük ayrıntıları bulabilirsiniz:

(*) Maliyetler “Hesap-Kitap” kategorisinde izlenebileceğinden burada detaylara girmiyorum.

Bisiklet & Yedek Parça Donanımı

Bisiklet

Efendim, Buyurun Sizleri ‘Pire🚲’ ile Tanıştırayım” ile “Bisikletim Señorita ‘Pire🚲’nin Teknik Özellikleri” adlı makalelerimde Pire🚲’yi enikonu analiz ettiğimi düşündüğümden tekrar burada detaylara girmeyeceğim. Ancak bu bisikletin yapacağım turlara uygun bir donanıma sahip olduğunu görebiliyorum. Eksiği var mı? Muhakkak vardır. Prof olmadığım için hiçbir şeyi iddia edemem. Yine de muadillerine ve akranlarına göre fazlası olduğunu varsayıyorum. Öyle veya böyle, biz birbirimize âşık olduk. Eleştirileri, övgüleri, kabartma tozlarını, torpil geçen sırnaşık davranışları yollardaki maceralarımızdan sonra yazmak en doğrusu.

Ayna

Gidonun hem sol hem da sağ tarafına uygun şekilde üretilmiş olan Shimano OXC Bar End bisiklet aynasından bir adet satın aldım ve Pire🚲’nin soluna monte ettim. Bir allen anahtarı da paketin içinde geldi. Fazlası göz çıkarmaz cinsten.

Zil

Eski günlerimi hatırlarım diyerek bir de zil takayım dedim Pire🚲’ye. Zil çalar oynarız diye. Kız zilli pek de sevindi. Shimano Aim marka çın çın çok güzel oturdu gidona. Her ne kadar kara renkli çıngıraklı alet biraz dandik görünse de iş görecek cinsten. Nerde o eski güzelim nostaljik çın-çınlar? Ne var ki montajı pek kolay oldu. Böyle çakaralmaz aletten nasıl bir güç ses çıkıyor anlayamadım gitti.

Aydınlatma Ekipmanı

Biliyorum geceleri pek sürüş meraklısı olmayacağım. Ama hani yollarda kalırım, kamp yeri arayacağım derken gecikir, havanın kararmasını erteleyemezsem başıma bin bir felaket gelebilir diye önlemimi almak istedim ve Shimano Aim marka ön far ve arka stop lambasını set halinde envanterime ekledim. Ön far 5 Led arka lamba ise 3 Led. Uzun ve flash moduna sahipler. Oldukça güçlü bir aydınlatma sağlamakla kalmıyorlar. Şüphesiz 300 metreden bile Pire🚲’yi gören el âlem selam çakmak için birbiriyle yarışacaktır. Daha henüz karar vermedim. Ama gidon ve sele bağlantı adaptörü mevcut, uygun bir şekilde montajını yapacağım. Ha, bu arada, sadece önden ve arkadan değil, yan profilden de yakışıklı bir görüntü vereceğine hiç kuşkum yok.

Bisiklet Kilidi

Gerçi markasını tam olarak çözemedim ama eminim uzak doğu piyasasının ürünüdür. Hangi enteresan malzemeye bakakalsak öyle, değil mi? Sağlamlığı konusunda da hiçbir fikrim yok. Yine de mağazanın hediyesi olduğundan geri çeviremedim. Teşekkür ettim ve heybeme attım. Şimdilik idare etsin, ileride kaliteli bir kilit düşünürüz.

Yedek İç Lastik

Yine mağazanın ısrarına dayanamadım ve bana yanımda yedek bulunsun diye armağan niyetine verilen iki adet Compass 700*35 marka iç lastikleri aldım bakım+onarım sepetime ilave ettim.

Pedal Anahtarı

Ne işe yarayacağı konusunda hiçbir fikrim olmayan bir alete sahip olmak düşüncesi geçmişti kafamın içinden; dedim dur bakalım şu pedal anahtarından bir tane alayım, kendi kendime sükse yapayım. E, valla yakıştı tamir çantama. Olsun. Günü gelir Pire🚲 bana yamuk yapar, belki o zaman pedalına değil ama kafasına bir tokmak gibi indiririm anahtarı… Markası da çalımlı: XLC TO-S19. Bildiğim bir şey var, şu “X” hep büyüklüğü ifade ediyor, vardır bunda bir keramet diyorum. Hem pedal söküyor hem de aynakol vida sıkıyormuş. İyi. İhtiyacı olan biri olduğunda hemen yardımına koşarım, bende var o aletten diyerek.

Alyan Anahtar Takımı

Yani şimdi hiç işime yaramayacakmış gibi duran bir alete sarmışım, esasen çok ihtiyaç duyacağım bir takıma nasıl uzak durabilirim. Maşallah asker gibi dizilmişler ve her ne kadar o küçük görüntüsü altında ezik büzük gibilerse de bayağı işe yaradıkları kesin. Merida FF-01 3561 model anahtar takımı çok hafif olma özelliği ile takım çantamın en başköşesinde. Muhteviyatında 2-3-4-5-6 allen; t-25 trox; yıldız ve düz tornavida var.

Tamir Bakım Seti: Yamalar & Çözelti

Şu bisikletli hayatta en nefret ettiğim şey lastik patlaması hadisesi. Araba kullanırken de öyle. Aslında öyle aman aman çok patlayan lastik olayı ile karşılaşmadım 35 yılın üzerinde seyreden şoförlük hayatımda. En fazla 10 defa falan olmuştur. Bunun belki birine ben, diğerlerine ya insaniyetli arkadaşlarım ya da tamirciler müdahale etmişlerdir. Şimdi Pire🚲 iyi huylu bir kız olarak başıma dert açmayacağı garantisi verir mi bilemiyorum ama güzelim yollara kesici malzemeler atan mendeburlara kimse garanti veremez!

Krönyo lastik tamir yama kiti pek güzel bir kutu içine sığdırılmış etkili bir yardımsever. Şimdi bu cazibeden ben de payımı alır, eğer soframa patlak lastik düşerse, kendim pekâlâ yamayabilirim diye düşünüyorum. Yola devam etmenin tek şartı bu olsa gerek. Kutu içinde alüminyum ve çelik alaşımlarından imal edilmiş, oldukça sağlam; eğilmesi, bükülmesi ve kırılması imkânsız iki levye, çeşitli yarıklarda ve patlaklarda boyut ve şekle özel üretilmiş; yuvarlak ve kare şeritli yamalar, aynı zamanda metal zımpara ve yapıştırıcı solüsyon mevcut.

Zincir Yağı

Bakım+onarım çantama bir de akışkan madde eklemeden yola çıkmam dedim. Hani ben yaralansam oksijen suyum, batikonum nasıl ilkyardım çantamın içindeyse, Pire🚲 için de bir şey düşündüm ve Shimano zincir yağında karar kıldım. Belki rujunu tazeler gibi arada bir zincirlerine sürer, yollarda yağ gibi akmasını sağlayabilirim. Bu yağ sayesinde zincir ve bağlantılı aksamı daha sessiz ve stabil çalışacaktır. Bilgiye göre Pire’nin üzerindeki hassas küçük parçalara zarar vermeyecekmiş. Hele bir versin! Külahları değişiriz mağaza ile. Zinciri bir güzel temizledikten sonra her bir baklaya 1 damla gelecek şekilde uygulamam Pire🚲’yi gıdıklamaya yetecektir.

Pompa

Bu seride bu dönem için yaptığım son yatırım kalemi olan pompa hayat memat meselesi gibi bir şey. Eskiden kocaman şeylerdi, bayağı ufaltmışlar. İhtiyaç halinde Pire🚲’min tekerleklerini kolaylıkla şişirebilmem için tasarlanmış olan Sedona Mini Pompa şortumun arka cebine bile kolaylıkla sığabilir. Gerçi ne o öyle kro gibi. Yapmam tabii. Ufacık tefecik tamir çantamın içine sığdı gitti. Sert plastik gövdesiyle, uzun çalışma mesafesiyle ve kolay şişirmesiyle işlevselliği mükemmel bir alet. Hem de kadro montaj aparat ve vidaları pakete dâhil. Ama ben sanırım çantamda taşımayı tercih edeceğim.

***…***

Taşıma Donanımı

Bisiklet Arka Bagaj Heybeleri

İlk tecrübe için ekonomik bir heybe test etmek istiyordum, internette gezinirken gözüm XBYC 813 model çantaya takıldı. Impertex kumaştan üretilmiş 3 parçalı heybe 60 litrelik bir hacme sahip. Model için su geçirmez ve rüzgâra dayanaklı deniliyor. Ne yalan söyleyeyim musluk altına tutup ya da dolu küvette denemek pek işime gelmedi. Üretici firmaya güveniyorum. Bardaktan boşanan bir yağmura denk geldiğimde anlarız su geçiriyor mu, geçirmiyor mu… Geçirirse de çözüm üretilir, dert etmiyorum. Beş ayrı bölmesi olan bu üçlü parça birbirinden ayrılmaz halde birbirine kenetlenmiş durumda. Ürünün fiyatı oldukça uygun, tasarımı ve görüntüsü nispeten yakışıklı ve kullanışlı.

Gidon Çantası

20,5*35*18,5 cm büyüklüğündeki, Zixtro Robo ZI-011 marka bu enfes çantanın kalitesine diyeceğim hiçbir şey yok. Ancak 1370 gram kendi ağırlığı bana biraz ağır geldi. Kullanıp kullanmama konusunda kararsız kaldım. Yoksa hem iç dizaynı, geniş bölmeleri, yağmur koruyucu kılıfı, elle taşıma sapı ve omuz askısıyla işe yarar bir görüntüsü var. Üstelik klik sistemi ile çabuk sökme takma kolaylığına da sahip. Kim bilir belki çanta haricinde sepet olarak da kullanabilirim, belli mi olur. Taşıma kapasitesi yaklaşık 3,5 kg.

Fotoğraf Makinesi Çantası

Ulan bir fotoğraf makinesi alıyorsun, adamlar çantayı bile hediye etmekten kaçınıyorlar. İster istemez bayılıyorsun mangırları, alıyorsun bir koruyucu. Kapitalist sistemin bağlaşık ürün satış tekniği; ne yapalım, işler böyle yürüyor. Ben de araştırdım ve oldukça ekonomik, hem de orijinal bir Canon çantası buldum. Canon Profesyonel Üçgen Çanta su geçirmez kaliteli kumaşı, dış tarafında bir adet ekstra gözü ve darbeye dayanıklı özellikleriyle benim gönlümü çaldı. Envanterime ekledim, gitti. 

İlkyardım Çantaları

Neden çanta(lar)ı? Hemen ihtiyacımı görsün diye bir tane içi gerekli malzemelerle dolu ufak bir çantayı sahipleneyim istedim. Ama uzun yolculuklarda kendimin oluşturacağı ‘gülen adam’ sepeti biraz farklı olacağından bir de geniş bölmeli özel bir çanta elde etmeliyim diye düşündüm. Tabii bunu demirbaşlarım arasına ileride ekleyeceğimden şimdilik bu ufak (Boy:25cm * En:13cm * Yükseklik:8cm), 250 gram ağırlığındaki kırmızı-beyaz markasız çanta ile idare edeceğim. Satıcı mağazanın deyişiyle trafik kontrollerinde zorunlu trafik malzemelerindenmiş. Polis abilerim ile polemiğe girmenin âlemi yok. Zaten önemli olan acil durumlarda her an ihtiyaç duyabileceğim bir takım olması benim için yeterli. Dayanıklı sentetik kumaş yapıya sahip olduğu için arka heybemin içinde takır tukur sesler çıkaracağını sanmıyorum. Impertex kumaş malzemeden yapılmış fermuarlı ilk yardım çantasının içinde tam 14 parça ürün bulunuyor.

Ürün İçeriği:

  • Sargı Bezi (10cmx3,5mt) 2 Adet:
    • Yara üzerine konulan pansuman malzemelerinin   yerinde tutulmasında kullanılır.
  • Hidrofil Gaz Steril (1 adet):     
    • Kan kaybı olan yaralanmalarda, kanı durdurmaya yönelik, yaralanan bölgeye yapılan tampon.
  • Üçgen Sargı Bezi (3 adet):
    • Kırık kolun askıya alınması ve yaralı organı sarmak amacıyla kullanılır.
  • Antiseptik solüsyon:      
    • Bu sıvılar doğrudan vücudun mikrop bulaşmış bölgelerine sürülerek dıştan uygulanır ve o bölgedeki hastalık yapıcı mikropları öldürür ya da çoğalmalarını önler.
  • Flaster:   
    • Bandajların sabitlenmesi amacıyla kullanılır.
  • Çengelli İğne:  
    • İlk yardım durumlarında dıştan yaralı bölgede bezleri tutmaya yarar.
  • Küçük Makas:    Yaralının soyulmasında ve ilkyardım malzemelerinin kullanımında yardımcı olur.
  • Bandaj:   Kırık, çıkık ve burkulmaların sargılanmasında, yumuşak doku traksiyonlarında vb. durumlarda bandaj olarak kullanılır.
  • Turnike:  
    • Kanamayı durdurmak için kanayan yere veya baskı noktalarına baskı uygulamaya yarar.
  • Yara Bandı:     
    • Küçük yaraların kapatılması amacıyla kullanılır.
  • Alüminyum Yanık Örtüsü:    
    • Vücut ısısını muhafaza eder ve hipodermi reaksiyonlarına karşı koruma sağlar.
  • Tıbbi Eldiven (1 Adet):    
    • Müdahalelerde hijyen sağlamak amacıyla kullanılır.
  • El Feneri:   
    • Led El Feneri (Pili içerisinde) çalışır durumda.
  • Boyunluk (1 adet):    
    • Boyun travmalarında veya incinmelerinde boyunu korumak amacıyla kullanılmaktadır.

Bagaj Lastikleri

Bu aparat yolculukların vazgeçilmezi. Heybenin üstüne dizeceğim mat, çadır, uyku tulumu vesaire gibi bilumum düşme tehlikesi geçirebilecek eşyaları düşmekten koruyacağı garantisi veriyor. Üç adet edindim şimdilik. Yetmezse sayısını artırabilirim. 

Suluk Kafesi

Mağaza yetkilisi Mehmet abimin ve asistanı Serkan kardeşimin bir güzellik yapıp bana hediye ettikleri Zefal marka suluk kafesi Pire🚲’ye pek yakıştı doğrusu. 40 gram ağırlığında alüminyum kafes ilk yolculuklarımın temel ihtiyacını karşılayacak gibi görünüyor.

Matara

Kafesin içine bir de spesiyal pipetli Zefal Trekking 700’ü oturttuk mu tamamdır. Bu da mağazanın hediyesi. Eminim kahverengimsi bu matara turneler boyunca benim en mümtaz dostum olacak. (Pire🚲’nin kulağına gitmesin, kıskançlığından çatlar!) İşte, bisiklet sürerken kolay kavranabilirliği ve entegre sapı sayesinde her yere taşıyabileceğim kendisini. Seyahat kapak sistemi, kolay ve hızlı kapatma ile hoş bir ağız hissini birleştiriyor. Kokusuz Tritan materyalinden yapılmış. Kesinlikle damlatmıyor. Eh, artık Pire🚲 ile de arasını yapmam kaçınılmaz oldu.

***…***

Elektronik Aletler

Kilometre Sayacı

Yol kayıtları için basit bir başlangıç yapayım istedim ve tuttum Sigma BC-8.12 modeline sardım kafayı. Performans bisikletçisi falan olmadığım için gereksiz teferruatlarla uğraşmak işime gelmedi. Ancak ileride yükseklik, kadans bilgileri, kalori ve diğer ölçüleri de gösteren daha işlevsel bir alete sıçrama yapabilirim. Bu sade, üzgüsüz alet ile de seyahat mesafemi, toplam mesafeyi, güncel hızımı, ortalama hızımı, maksimum hızımı, seyahat süresini ve toplam yolculuk süresini takip edebileceğim.

Fotoğraf Kamerası

Beni bilenler iyi bilir. Ben şu hayatta fotoğrafsız yaşayamam. Yazmayı en kuvvetlendirici elementtir fotoğraflar. Unutturmaz, hatırlatır, kimi zaman güldürür, kimi zaman ağlatır. Çok feci duygusaldır yani. Ancak ben seyahatlerime özellikle ilk yıllar için profesyonel bir kamera yerine kompakt bir makine ile çıkmayı tercih ettim ve bunun için de beğendiğim bir modele kafayı taktım: Canon Powershot SX610… Renk çeşitleri arasından da beyaz olanı seçtim. Özellikleri arasında: 20.2MP 1/2.3” CMOS Sensör; DIGIC 4+ Görüntü İşlemci; Canon 18*Optik Zoom Objektif; 25-450mm (35mm eşdeğerinde); 3.0” 922k-Dot LCD Monitör; Full HD video 30p’de kayıt; dahili Wi-Fi/NFC, CS100 Uyumluluk; Akıllı Görüntü Sabitleme IS; ISO 3200 ve 7.2 fps çekim; Otomatik Zoom ve Hibrit Otomatik Mod bulunuyor. Tek kelimeyle harika bir makine.

Harici Disk

Fotoğrafları çektikten sonra yedekleyebileceğim bir harici disk arayışına girdim ve 2 TB’lik Toshiba Canvio Basic veri depolama aletinden yana tercihimi kullandım. Kullanmaya başlar başlamaz gördüm ki bu alet acayip süper hızlı bir şey. Büyük boyutlu jpg dosyalarımı hızlı bir şekilde aktarmayı beceriyor. Yazılım yüklemeye filan gerek yok. USB girişleriyle hallediyorsun, şaaak anında görüntü. Tak-Kullan yani. Yalan yok, tüm favori dosyalarımı bile çaktırmadan araya sıkıştırıverdim.

Fotoğraf Makinesi Hafıza Kartı

Fotoğraf makinesi alıyorsun, yanında eşantiyon çantası olmadığı gibi hafıza kartı da yok. Çok şey mi istiyorum acaba? Neyse, çeşit çeşit markalarda ve boyutlarda mevcut hafıza kartları var piyasada. Ben SanDisk Ultra modelin 32 gb olanından aldım. Çok memnun kaldım. Çok kaliteli fotoğrafları bilgisayarıma aktarırken de zamandan tasarruf ediyorum. Canım bu ne hızlılık! 48MB/saniyeye varan olağanüstü yüksek aktarım hızından ben yararlanmayacağım da kim yararlanacak?  Ayrıca su geçirmiyor, ısıya, X-ışınına ve darbeye dayanıklıymış diye böbürlendi Doğubanklı mağazacı güzel hanım abla.

Flash Bellek

Bunlardan envanterimde çok sayıda mevcut olduğundan şimdilik satın almadım.

Ses Kayıt Cihazı

Yine hazinemde mevcut olan Sony ICD-PX240 marka ses kayıt cihazı hâlâ iş gördüğünden yeni bir yatırıma ihtiyaç duymadım. “Bununla doğada ne belgeseller kaydederiz ama,” diyerek kendimi alamadım bir an. İstersem bu alete MP3 ses de kayıt yapabilirim ve 300 mW hoparlörle çalabilirim. 32 saat kayıt (MP3 8 kbps) imkânı sunan uzun pil ömrü 4 GB bellek 1043 saate kadar (MP3 8 kbps) depolama süresi sunuyor. Ayrıca dosyalarımı ve klasörlerimi düzenleyebiliyor, koruyabiliyor veya zamanı geldiğinde silebiliyorum. 2 adet kalem pille çalışıyor.

MP3 Çalar

Bisiklet, hiking, trekking, backpacking ve hatta hadi onu da ekleyeyim, bikepacking gibi gezginin ruhunu açan doğa faaliyetleri mevzu bahis olunca müzik baş tacı gibi en ön sırayı kapıyor. Yoksa ağır ve yorucu geçen yolculukları kim dindirecek, insan ruhunu rahatlatacak? Envanterimde mevcut minicik müzik kutum oğlum Çarli’den bana hediye. Bu Sony NWZ-B183R marka MP3 player ile yetinmeye devam edeceğime ve uzun bir süre yenilemeyeceğime karar verdim. 20 saatlik pil ömrüyle neredeyse tam gün çalabiliyorum ve akşamları şarja yatırıyorum. 

***…***

Giyim & Kuşam

Kask

İnsanın kafasına geçirilen şu tasları hiç ama hiç sevmiyorum. Kendimi uzaylı gibi hissediyorum takınca. Ama emniyet işte. Belli mi olur günü gelir, hayat kurtarır. İlk seçimim Cratoni C-Smart modelden yana oldu. Ne söylesem acaba? Aşırı konfor var. Ultra-ince tasarım var. Pire🚲 ile bana pek mütenasip mavilikte zarif bir rengi var. Havalandırması mükemmel. Siperliği çıkarılabiliyor. Reflektörleri şahane. Üstelik 270 gram ağırlığında hafif bir kask işte.

Bisiklet Eldiveni

Eller nasır toplamasın, ağrı sızı yapmasın, cakalı bir çift eldivenim de olsun ama illa Pire🚲’nin markasının adını taşıyan üretici firmanın ürünü olsun diye Sedona’nın orijinal ürününe bayıldım. Yoksa daha ekonomik fiyata eldivenler bulmak mümkün. Ama bunların jelli ve cırtlı ve de mavi renk olması aklımı çelmeye yetti. Böylelikle hem bir kaza anında ellerimin yaralanmasından hem de uzun turlarda ellerimin tahriş olmasından kurtulacağım.

Hırka

Aslında genel olarak giyim ve kuşam konusunda elimden gelen pintiliği gösterebilirim. Çünkü çeyiz sandığımda yok yok. Günlük giysiler söz konusu olduğunda hemen her şeyim var. Hem de çeşit çeşit. Şu hırka örneğinde olduğu gibi. Var işte. 2 adet afili olanlarından bir köşeye ayırdım. Kış mevsimi gelince onları kullanacağım.

Eşofman

Aynı hırka gibi 2 adet de eşofman takımımı turneler için ayırdım. Değişe değişe giyebilir ve rahat bir şekilde eşofmanlı sürüşlerin, hiking yapmanın tadını çıkartırım.

Termal Yün İçlik Kıyafet

İç gıdıklayıcı içliklerden nefret ederim ama zemheri soğuklarda çadırlı kampın ıstırabını ziyadesiyle dindireceğinden bu alt takıma da hayır diyemedim. Elimde 2 adet yumuşak yünlü olanını turlarım için köşeye ayırdım.

Bot

Yıllardır kullandığım Caterpillar Colarado marka botlarımdan oldukça memnunum. Beni bugüne kadar zorlu hava şartlarından ve soğuktan korumak için bütün çabayı gösterdiler. Konforlu iç astarının yanında, ayarlanabilir bağcıkları sayesinde son derece kullanışlı. Nubuk deri malzeme ve kauçuk taban bu kadar yıl süreyle (5-6 yıl) kullanmamı sağladı ve sağlamaya devam ediyor. Asla vazgeçilmezlerimden.

Güneş Gözlüğü

Gözlük denilince İtalyanlara olan hayranlığımı gizleyemem. Yıllarca kullandığım Gucci marka katlanır güneş gözlüklerim sapasağlam duruyor ancak gözlük camlarım numaralı olduğundan tek farklılaşan şey bunları bir süre sonra değiştirme ihtiyacımın doğması. Tıpkı bugünlerde olduğu gibi. Yoksa sözünü ettiğim gibi çerçevesi Pire🚲 kadar evladiyelik… [Bu arada Pire🚲’ye de sağlamlığı konusunda övgüde bulunmuş oluyorum.]

Okuma Gözlüğü

Yine bir İtalyan marka olan optik yakın gözlüğümü bisiklet sürüşlerine uygunluk ve konfor sağlasın diye uzak merceklerle değiştirdim ve yeni bir çerçeve almaktan kurtuldum. Yakın için SGK’nın verdiği gözlüğe fit olmaktan başka çarem kalmadı. Alan memnun, satan memnun; yollar daha net.

(*) Giyim & Kuşam içeriğinde olan bir yığın kalemi 2 yıl içerisinde elden geçireceğim için şimdilik bu kadarıyla yetinmekle kaldım.

***…***

Kamping Malzemeleri

Yazlık Çadır

2011 yılında Antalya’dan satın aldığım Andoutdoor marka mevsimlik çift kişilik çadır bugüne kadar sorunsuz bir şekilde kamp hayatıma mavilik kattı. (Mavi renginden dolayı.) Çadırı tek başıma 10 dakika içinde kurup yine birkaç dakika içinde toplayabiliyorum. Rüzgâr ve yağmur geçirmez diye iddia ediliyor ama tam manasıyla başıma gelmediği için iddia ne kadar doğrudur bilemeyeceğim. 210*130*100 cm ölçüsüyle iki kişi rahat konaklama yapabiliyorsa da aslında tam anlamıyla tek kişiye daha uygun gibi. Ya da ben öyle hissettiğimden olabilir. Özel taşıma çantası içinde çadır kazıkları ve bağlantı ipleri bulunuyor. Yine de belirtmeliyim ki bu çadır kışa dayanıklı değil, sadece bahar ve yaz ayları için. Dolayısıyla en az 3 mevsim şatlarında kullanabileceğim ve 3 kişilik biraz büyükçe bir çadır yatırımı peşindeyim. Kim bilir belki pişti oynayacak kadar davetli sayısında artış olabilir.

Uyku Tulumu

Outbound Comfort Mummy model polyester uyku tulumunu yukarıda bahsini yaptığım mevsimlik çadırla eş zamanlı satın almıştım. Taşımak için biraz ağırcana. Zira dört mevsim rahatlıkla kullanılabilecek cinsten. Ayaz gecelerde -13°C’ü görebilirmiş. İleride yenileyene kadar şimdilik bu tulumla devam edeceğim… Yazın çok sıcak olduğunda altıma seriyorum, üstüme bir ince çarşaf mükemmel bir çözüm olanağı sunuyor.

Kamp Ocağı

Kampın en önemli demirbaşlarından biri de yemek pişirme derdine deva olabilecek pratik bir ocak. Oldum bittim çocukluğumdan beri gaz tüplerinden sakınırım. Gözlerimin önünde patlayan sayısız piknik tüplerinin buna neden olduğunu biliyorum. Ancak bu kez kendimi cesaretlendirdim ve pratikte denemek maksadıyla Nurgaz’ın NG075 Troya Kamp Ocağı’ndan birine sahip oldum. Eğer bu işi hakkıyla sağ salim kıvırırsam üst modellere geçiş yapacağımı şimdiden duyuruyorum. Kartuşu da paket içinde geldi. Çift conta sistemiyle maksimum emniyet garantisi veriyor. Yaklaşık 4 saat süreyle yanabileceğini de belirteyim.

Tencere & Tava Seti

Ocağım varsa üstünde yemek pişirebileceğim levazımı da almış olmam lazım, değil mi? Evet, Ferrino Popote ikilisi ile güzel bir pişirme setine sahip oldum. Yapışmaz anodized özel kaplamaya sahip bu takım içerisinde 1 adet büyük tencere, 1 adet tava, 1 adet delikli kapak, 2 adet bardak, pişirme seti tutamağı, saklama taşıma çantası bulunuyor. Üstelik bu kadar çeşit pek hafif: 450 gram kadar tartıyor. Efendim, bol makarnalı, sucuklu, yumurtalı, menemenli günler beni bekliyor. Yanında bir de mini minnacık portatif balık ızgara telinden verselerdi tutacağım balıklara iyilik yapmış olurlardı. Neyse doğada çözüm bol, hallederiz. 

Bardak Kupa

Kimden ve nereden geldiğini bilmiyorum ama çocukların evinde buldum, kaptım bir hamlede, sahiplendim. Beni termos kapağından kurtardıkları için teşekkür ettim. Kupanın sayesinde kahveli günler daha bir neşeli geçecek.

İsviçre Bıçağı

Mükemmel bir alet. Her derde çözüm üretiyor. İsveç’ten almıştım, kaç yıl geçti, kaç akarsu aktı o köprülerin altından, bir türlü envanterimden düşmedi.

Saklama Kapları

Çok çeşidine sahip olmakla birlikte fazla yer kaplayacaklarından endişeliyim. Belki bir iki tanesini yanıma almam yeterli olacaktır.

Su Şişeleri

Saklama kapları için yazılanlar burada da geçerli.

Termos

Bu kez çocukların kapısına dayanmadım. Gittim kendime güzel dayanıklı bir termos aldım. 1 Litre kapasiteye sahip, 25*7*7 cm ölçülerindeki Thermocafe marka termos, ekstra kuvvetlendirilmiş dış yapısı sayesinde darbe ve çizilmelere karşı yüksek direnç sağlıyor. Üstelik fiyatı da oldukça uygun. Hem ekonomiyi ve hem de kaliteyi bir arada sunuyor. İç ve dış katmanlar dayanıklı paslanmaz çelikten imal edilmiş. Rahatlıkla 12 saat sıcak, 24 saat soğuk tutma kapasitesine sahip olduğunu bizzat test ettim, çok memnun kaldım. Ha, bu arada, az önce yukarıda bardak kupayı tanıtırken bahsetmiştim. İşte o termos kapağı bu termos kapağı değil, yedek termosuma ait; ama bu şık termosun mevcut yalıtımlı paslanmaz çelik kapağının aynı zamanda bardak olarak da kullanılabileceğini not düşeyim. Ayrıca iç kapakta bulunan kanallar sayesinde kapağı tamamen açmadan, yalnızca bir tur çevirerek içeceğime ulaşabiliyorum.

Tuzluk

Evde bol miktarda bulunanlardan kaptım bir tane.

Şekerlik

Önce reçel, bal, marmelattı. Şimdi küp şeker kavanozu oldu. Mini minnacıklar.

Biberlik

Yine evde bol miktarda bulunanlardan gasp ettim bir tane. Aslında şekerlik niyetine kullanacağım mini kavanozları hem tuz hem pul ve kara biberlik olarak da kullanma şansım var. Ben bibersiz yaşayamam. Şeker olmasa da olur ama acı mutlaka olmalı.

Mandal

O kadar çok ıvır zıvır var ki. Mandallamak lazım torbanın ağzını. Ancak asılacak kirli çamaşırlar var, temize havale edilmişler var vesaire vesaire.

El Feneri

Ambarımdaki mevcut 2 adet el fenerini kullanacağım kamplarımda. Ancak Lightex LT-8011S marka tek ledli şarjlı el fenerimi arabayla taşımak bayağı kolaydı. Fuzuli ağırlığı yüzünden Pire🚲’ye acırım, kendime de tabii. Bu yüzden diğer Heider marka sınırsız ışık saçan güçlü el fenerim yeterli olabilir. Zaten ayrıca Henza marka zoom’lu, şarjlı minik el fenerim de pek kullanışlı sayılır. 

Mum

Çadırımın içinde pek yakacağım cinsten şeyler değil ama belki aklıma eser bir ağaç altında Dostoyevski olabilirim.

***…***

Güvenlik Malzemeleri

Avcı Bıçağı

Hem iki hem de dört ayaklılara karşı mükemmel bir savunma aracım. Doğrusu avcılık yapacak değilim ama doğada her işime yarayacak kadar marifetli bir kama olduğunu tahmin ediyorum. Çelikten imal edilmiş Columbia ZH395 avcı bıçağım açık haliyle 37 cm uzunluğunda, kabzası ise 13,5 cm gelmekte. Çok özel kauçuk bir sapı var. Ağırlığı 280 gram. Kılıfı bile hediye geldi. Bazı mağazalar çok düşünceli oluyor, bir de kılıf peşinde koşturmuyorlar insanı.

Biber Gazı

Etkisi mükemmel bir savunma aracı daha. Nato’nun özel ürününden satın aldım ama henüz üzerinde şöyle hakkıyla deneyebileceğim kapçık ağızlı birilerine rastlayamadım.

Düdük

Sırf düdük diye geçmemek lazım. Sağ tarafında bir pusula, sol tarafında ise hava sıcaklığını gösteren bir derece mevcut. Askı ipini kaybetmeseydim iyiydi. Kalın bot bağcıklarımdan birini taktım fiyakasını bozdum gibi geldi. Yine da nitelikli plastiği ile koynumdan çıkarmadığım ya da her daim elimin altında tuttuğum mikroskobik teçhizatım.

Bir sonraki Pılı~Pırtı makalesinde görüşmek üzere

Gezenti Şeref

***…***

(*) Önceki Makale: “Bisiklet Yolculuklarımın Başlıca Alet & Avadanlık Donanımı”

(*) Sonraki Makale: “Usandırıcı Tur Bohçamın Hal-i Pürmelali” [2018]

>>> [iÇERİKdİZİNİ]

error: Content is protected !!